facebook pixel

Klart med nya namn till bussarna

Publicerad den 13-05-17


Länstrafikens namntävling är avgjord och det blev namnen Astrid Lindgren, Singoalla, Isa Thornell, Ingvar Kamprad, och Florence Stephens som ska pryda bussar i Växjös stadstrafik. 

Sedan tidigare är resten av den nya fordonsflottan namngiven efter kända personer från regionen. (se alla namn här> ) De fem vinnarna belönas med varsitt Resekort laddat med 2000 kr i resekassa. 

- Det är många som bidrar till att göra Växjö till en plats med stark identitet. Genom att namnge bussarna ville vi lyfta fram några av alla dem. Jag hoppas att deras livsöden inspirerar och ger stolthet över vår stad, säger Växjös kommunalråd Bo Frank.

Invigning för nya bussar den 15:e juni 
Den 16:e juni startar det nya avtalet för linjetrafik och redan den 15:e juni firas det med stor invigning på Stortorget i Växjö. I samband med invigningen delas priserna till vinnarna i namntävlingen ut.

Motiveringarna till vinnarbidragen: 
Astrid Lindgren. Hon kom från Vimmerby och med hennes stora fantasier gjorde hon fantastiska barnböcker och blev känd över hela världen. Hon gjorde sångtexter och var manusförfattare. Hon har influerat barn i världen och idag finns det ett sjukhus namngivet efter henne. 

Singoalla. Viktor Rydbergs Singoalla var min första stor läsupplevelse. Jag var tolv år, trodde allt var sant, och upprördes över orättvisan i att Singoalla dog medan han, som redan var gynnad, fick leva. Namnet väcker fantasin, frågor, kan inspirera till läsning (kanske på bussen) och vilken författare är med känd i Sverige än Rydberg?

Isa Thornell. Isa Thornell har skrivit 16 fantastiska böcker om vår stad Växjö. Hon är en skicklig konstnär med många kända Växjömotiv.

Ingvar Kamprad. Från att cykla runt i födelsebygden och sälja tändstickor och kulspetspennor, till världskändis, med möbelvaruhus över hela världen. En fantastisk livsresa. Borde få nobelpris ekonomi. 

Florence Stephens ”Fröken på Huseby” – en snäll, ödmjuk och godtrogen kvinna som blev lurad och omyndigförklarades på grund av ”Husebyskandalen”. Vackra Husebybruk – där tiden nästa stått stilla . 

Nya, miljövänliga bussar
I samband med att den nya trafiken börjar rulla den 16 juni, kommer alla bussarna att drivas med biodrivmedel. Förutom den nya fordonsflottan införs under året en rad nyheter i busstrafiken. Det blir bland annat nya linjer och utökad trafik. Nyheterna pressenteras på invigningen den 15 juni. Med insatserna hoppas Länstrafiken göra kollektivtrafiken ännu mer attraktiv och locka fler resenärer.

För mer information, kontakta:
Julija Markensten, marknads- och försäljningschef Länstrafiken Kronoberg,
0708-567328, julija.markensten@rfss.se 
Ellen Rube, trafikplanerare Växjö kommun, 0470-41539 ellen.rube@vaxjo.se 
x