facebook pixel

Konstprojekt mellan Lessebo och Hovmantorp

Publicerad den 16-05-27

Residence-in-Nature

Detta konstprojekt initierades av Åsa Jungnelius och har utvecklats i samarbete med alla medverkande, bland andra Växjö kommun, som ett långsiktigt kollektivt projekt. Residence-in-Nature är inte ett artist-in-residence och inte ett platsspecifikt konstnärligt arbete, utan snarare att se som ett slags experiment och metod i skala 1:1, där vi bjuder in konstnärliga utövare från olika discipliner och bakgrunder att vistas och arbeta i Region Kronoberg under en begränsad tid.

Vi på Länstrafiken har haft nöjet att samarbeta med Ross Taylor, en konstnär från Storbritannien som visade intresse för kollektivtrafiken i vårt län. Detta är ett utdrag ur hans projekt:

”Fönster är bra för att stirra i…och igenom. Bussar har de bästa fönstren, kristallklar yta som innehåller tysta, koncentrerade stunder som hjälper att intensifiera tankar och väcka de undermedvetna. På bussen blir vi medvetna om sättet vi ser på landskapet – ”naturen” uppenbarar sig genom platserna, upplevd som en tyst flackande mellanakt. De mönstrade sätena blir en plats att fundera på vad vi upplever, det är en mediterande plats, där glaset blir som ett filter mellan oss själva och landskapet. Vi använder dessa fönster för att titta på platserna som blir synliga utan byggnader och historier…”

Under den tid som artisten Ross Taylor spenderat i Småland har han försökt översätta sin erfarenhet av Lesseboområdet till ljudklipp och bilder. I samarbete med sin kollega, James Ferris, har han skapat en serie av intryck som kommer att inverka busspassagerarnas färd mellan Lessebo och Hovmantorp. Affischerna som ni hittar vid hållplatserna, ljudklippet som finns att ladda ner, agerar som en informell serie av förberedelser, som i enstaka upplevelser ger resenärerna en bild av en situation där formellt språk inte är nödvändigt för att bevisa effekt.

 

Så här blev resultatet och längre ner kan du lyssna på en ljudfil.

 

Lyssna

Vill du ta del av konstnärens resultat? Ladda då ner ljudfilen här, upplev hans konst på hållplatserna och kliv ombord på en resa i konstens anda mellan Lessebo och Hovmantorp. 

 

 

 

x