facebook pixel

Nu ska Öresundstågen upprustas

Publicerad den 16-06-01

År 2000 rullade de första Öresundstågen ut på spåren och sedan dess har de spelat en viktig roll i södra Sverige och på Själland. Tågsystemet knyter på ett effektivt sätt ihop södra Sverige och Själland och fyller en viktig funktion i många kunders vardag. Men efter dessa 16 år är tågen slitna och behöver en rejäl uppfräschning.

- Tågen är slitna både på utsidan och interiört, så det känns verkligen roligt att vi nu ska ge dem ett välbehövt lyft, både funktionsmässigt och designmässigt, säger Gustav Sande, fordonsansvarig på Öresundståg AB.

Öresundstågen kommer att målas om och få en uppfräschning utvändigt, men de största förändringarna
kommer ske invändigt.

- Vi kommer att byta ut alla golv i tågen. Toaletterna kommer få ett rejält lyft och vi kommer byta tyg och stoppning på alla stolar, fortsätter Gustav Sande.

Inför upprustningen har synpunkter och önskemål tagits in från både kunder och personal. Det framkom då bland annat önskemål om bättre möjlighet att förvara bagage och ett trevligare område för kunder med rullstol. Flera av dessa önskemål testades sedan i ett ”testtåg” där kunder och personal återigen fick möjlighet att lämna synpunkter. Detta resulterade bland annat i att Öresundstågen i upprustningen kommer att förses med nya bagageställ i låggolvsdelen och i 1 klass, samt en ny sittplatsgrupp för rullstolsburna kunder.

- Det har varit viktigt för oss att ta in synpunkter och önskemål från både kunder och personal. Öresundstågen har många olika kundgrupper så det är viktigt att alla kommer till tals, säger Gustav.

Fordonsägarna har tilldelat Swedtrac RailServices AB uppdraget att utföra upprustningen av 64 Öresundståg med option på ytterligare 47 tåg. Upprustningen kommer att utföras i deras verkstad i Tillberga utanför Västerås.

- Vi är oerhört glada och stolta över att ha fått detta stora förtroende. Vi ser fram emot att vara med och rusta upp Öresundstågen så att de kan fortsätta att rulla på spåren i många år framöver, säger Micael Zetterquist, VD Swedtrac RailServices.

Upprustningen av Öresundstågen kommer att starta under 2016 och första tåget beräknas vara färdigt under 2017. Cirka 22 tåg kommer att upprustas per år.

 


För mer information, kontakta:
Gustav Sande, fordonsansvarig Öresundståg AB, 0766 10 26 42, gustav.sande@oresundstag.se

Clas Carlsson, trafikupphandlingschef, Länstrafiken Kronoberg, 070 765 80 41, clas.carlsson@kronoberg.se

x