Nytt biljettsystem

Vi jobbar nu med att utveckla ett nytt biljettsystem då vårt nuvarande biljettsystem behöver ersättas. Ambitionen med vårt utvecklingsarbete är att i framtiden erbjuda ett biljettsystem där det är enkelt att köpa biljett och ta del av reseinformation. Allt för att göra kollektivtrafiken så attraktiv som möjligt.

Det nya biljettsystemet är en viktig pusselbit för att göra resandet med kollektivtrafiken bättre och ännu mer attraktiv.

Läs mer under rubrikerna nedan.

Ny reseapp

En ny reseapp kommer att lanseras. Den nya appen kommer innehålla fler funktioner som hjälper kunden på resan. Det kommer också vara möjligt att ha sin 30-dagars biljett direkt i appen vilket kommer underlätta för de som vill slippa använda ett resekort. Det kommer alltid att finnas alternativa betalmöjligheter för den som inte har en smart telefon. När reseappen finns tillgänglig kommer resenären få 10 % rabatt på biljetter i reseappen. I bussarna kommer det finnas utrustning för att läsa av mobilbiljetten. 

Resekortet

Vi kommer att byta ut dagens resekort mot ett mer modernt kort för att de ska fungera ihop med den nya tekniken. På Resekortet kommer kunden att kunna ha 30-dagars biljett samt kunna ladda pengar på kortet i funktionen som vi kallar Kundkassa. Kundkassan kan endast användas för enkelbiljetter inom länet.

När den nya reseappen blir tillgänglig kommer rabatten för reskassan att ändras till 10 % från dagens 20 %. Reskassan kommer inte att finnas i det nya biljettsystemet. I reseappen kommer resenären få 10 % rabatt på biljettköpet i reseappen.

Reskassa - nuvarande Resekort

Om du  reser på reskassa så kan du lugnt resa vidare. Under 2020 kommer vi att stänga det gamla biljettsystemet och endast använda oss av det nya biljettsystemet. Har du pengar kvar på din reskassa då så kommer du kunna föra över den till ett nytt resekort. Vi kommer aldrig ta några pengar utan du har 10 år på dig att flytta över din reskassa.

Om du av någon anledning vill få dina pengar återbetalade redan idag så kontaktar du Kundcenter på 0771-76 70 76 eller kundcenter@lanstrafikenkron.se  så berättar de hur du ska gå tillväga.

Ska du resa över länsgräns kan du läsa mer här om hur du enklast gör det. Läs mer om resor över länsgräns »

Nya biljettautomater

Det kommer att bli nya biljettautomater för att passa till det nya biljettsystemet. Länstrafiken Kronoberg har tillsammans med Jönköpings Länstrafik, Hallandstrafiken och Kalmar Länstrafik upphandlat nya biljettautomater. 

I biljettautomaten kommer det vara möjliget att betala med:
- Betalkort
- Nya resekortet som är laddat med pengar på det så kallade Kundkassan för resor inom länet.

Det är även möjligt att återladda periodbiljetter i biljettautomaterna. 

I biljettautomaterna får du får 10% rabatt på biljettens pris. 

Ny e-handel

För att förbättra köp via hemsidan jobbar vi med att ta fram en ny e-handel för att möta framtidens krav och förbättra tekniken. Bland annat kommer ditt köp att slå igenom direkt, det vill säga: Köp i e-handeln och res med din biljett direkt efter. 

Kontantfritt på bussen 

Från den 15 december 2019 är det inte längre möjligt att betala sin biljett ombord på bussen med kontanter. Precis som i övriga delar av samhället så väljer de allra flesta andra sätt att betala än med sedlar och mynt. Det går bra att betala med betalkort och reskassa ombord på bussen. 

Så här köper du din biljett i nya biljettsystemet:

Bussbiljett
- Enklaste sättet är att du köper in biljett i vår kommande reseapp. I den kommer du kunna köpa enkelbiljetter och 30-dagarsbiljett direkt i appen.
- Har du inte tillgång till en mobiltelefon kommer du kunna betala med betalkort ombord på bussen. Fram till juni 2020 kan du använda dagens Resekort reskassa för betalning ombord på bussen dock sänks rabatten till 10% när den nya appen kommer.
- Nya Resekortet kommer ha en funktion som kallas för Kundkassan. Du kan i förväg ladda Kundkassan med pengar som du kan betala din biljett inom Kronobergs län med. Köper du biljetten ombord så betalar du ordinarie pris, köper du biljetten i biljettautomat så får du 10 % rabatt.
- Du kan även i fortsättning köpa din biljett på vårt Kundcenter eller hos någon av våra återförsäljare och här kan du betala med betalkort, kontanter, Resekortets Kundkassa (endast resor inom Kronobergs län).


Tågbiljett:
- Enklaste sättet är att du köper in biljett i vår kommande app. I den kommer du kunna köpa enkelbiljetter och 30-dagarsbiljett direkt i appen.
- Har du inte tillgång till en telefon kommer du kunna köpa din din biljett i den biljettautomat som finns på stationen.
- I den nya biljettautomaten kommer du kunna betala med betalkort. Det går även att betala med det nya Resekortet om det är laddat med pengar i den så kallade Kundkassan men då endast för resor inom länet. 
- I våra nya biljettautomater kommer du få 10% rabatt.
- Biljett måste köpas innan du går ombord. 
- Du kan även i fortsättning köpa din biljett på vårt Kundcenter eller hos någon av våra återförsäljare och här kan du betala med betalkort, kontanter, Resekortets Kundkassa (endast resor inom Kronobergs län).

Tillsammansrabatt

När fler reser tillsammans på samma enkelbiljett (inkl. 24-timmarsbiljett) ges tillsammansrabatt. Två (2) eller flera betalande resenärer som reser på samma enkelbiljett eller 24-timmarsbiljett erhåller tjugofem (25) procent rabatt på det totala biljettpriset.

Det spelar ingen roll vilken typ av resenär du är (vuxen eller barn/ungdom), alla som reser två eller fler tillsammans får rabatten.

Tillsammansrabatt gäller endast i nya biljettsystemet.

Arbetet med framtidens biljettsystem bedrivs tillsammans med Kalmar Länstrafik, Jönköpings Länstrafik och Hallandstrafiken.

Frågor och funderingar

Har du frågor eller funderingar kring vårt nya biljettsystem är du välkommen att kontakta vårt Kundcenter »