facebook pixel

 

 

 

Lingonsylt som fasadfärg?

Vi välkomnar alla typer av resenärer på Krösatågen. Även de som inte riktigt kan hålla sig till sanningen. Vi ganska övertygade att det var försvinnande få som målade sitt hus med lingonsylt på den tiden då Sverige var som fattigast. Vi kan förstås inte utesluta det helt men vi får nog ta historieälskaren Einar med en nypa salt. Den stora orsaken till att många stugor och hus är röda i Småland har en helt annan förklaring:

 • Man ville få husen att se ut som om de var byggda av dyrt och exklusivt tegel.
   
 • Man inspirerades av kung Johan lll som målade taket på slottet Tre kronor med hjälp av ”gruvkli” från Kopparberget i Falun. Han ville att taket skulle se ut som att det var gjort av koppar.
   
 • Adeln härmade kungen för att visa sig märkvärdiga. Att måla sina hus i rött var ett sätt att hävda sin status.
   
 • Efter Adeln kom militären som också använde rödfärgen på sina byggnader och på sikt blev även soldattorpen röda.
   
 • På 1700-talet var rödfärgen fortfarande exklusivt, vigt åt de mest välbärgade i samhället. Hade man inte råd att måla hela huset rött så målade man den sida som vätte mot vägen, i fall kungen skulle komma förbi.
   
 • Efter den stora emigrationsvågen i mitten av 1800-talet rådde en stor identitetskris i Sverige. Den röda färgen kom att bli en symbol för hela nationen, nästan i samma värde som den svenska flaggan.
   
 • En del hävdar också att en anledning till den vanligt förekommande röda färgen är att rött kontrasterar väl mot den gröna skogen. Rött och grönt är motsatsfärger vilket gör att röda hus syns extra väl.

Mer om Krösatågen

Sök din resa med Krösatågen via vår reseplanerare »

Läs mer om våra biljetter och kort »

Krösatågen - ett samarbete mellan flera länstrafikbolag »


 

x