facebook pixel
Hem / Tillsammans. Till en hållbar framtid

Tillsammans. Till en hållbar framtid.

Hugo, Farah och Betty med klasskompisar har insett
poängen med att åka kollektivt:
Du slipper köra, det är bra för plånboken – och för miljön.
Det gör varje ny resa med oss till ett litet steg med stor effekt.
För dig, men framför allt för nästa generation.

Varför din nästa resa ska vara med tåg eller buss

Miljö  Grönt blad

Bussar och tåg har mindre utsläpp än bilar

Idag står vägtrafiken i Sverige för ungefär en tredjedel av koldioxidutsläppen. Men i Kronoberg är nästan hela den allmänna kollektivtrafiken fossilfri och utsläppen därmed noll.

Vår 30-dagarsbiljett gäller för 30 dagars obegränsat resande för en, av dig förvald, sträcka.
Läs mer här

Här kan du se hur många resor du behöver göra i månaden för att det ska löna sig ekonomiskt.
För miljön lönar det sig redan vid första buss- eller tågresan.
Källa: Svensk kollektivtrafik

Vi har förnybart drivmedel i våra bussar

Alla våra bussar kör på förnybart drivmedel.

Med förnybara drivmedel menas drivmedel som framställs av förnybara råvaror. I Växjö produceras biogas bland annat av de matrester vi komposterar. Den biogasen kör sedan våra stadsbussar på.

Våra regionbussar körs på RME och HVO. Det är två olika biodiesel, RM görs på rapsolja och HVO görs på hydrerad vegetabiliska oljor, slaktavfall och restprodukter från industrin (exempelvis tallolja från pappersindustri).
Målet är att 2020 ska all kollektivtrafik i Kronoberg vara fritt från fossila bränslen. Det är ett mål som vi kommer nå.

I vår reseplanerare kan du se vad priset för din 30-dagarsbiljett skulle bli.
Gå till reseplaneraren.

Minskar trängseln och bilköer

Många av våra bussar rymmer 50 resenärer. Om alla istället satt i varsin bil skulle det bilda en kö på 200 meter. En buss är ca 15 meter, så att ta buss eller tåg är inte bara bra för klimatet, det gör även mycket för trafikflödet. 

Förutom att bussarna tar mindre plats så har vi även bussfiler, det betyder att när köerna vid morgonrusningen är som värst så swishar du förbi i våra bussar utan minsta problem.

I vår reseapp Länstrafiken Kronoberg kan du enkelt och smidigt söka din resa och köpa biljett. Ladda ner appen kostnadsfritt på AppStore eller Google Play.

Med oss reser du med klimatglädje

Idag är många stressade över hur vårt resande påverkar klimatet. Då 99 % av våra fordon går på förnybart drivmedel vilket gör att du bidrar till en bättre miljö.

Sök din bästa resa i vår reseplanerare här

 

Ekonomi  Illustration av pengar

Du sparar pengar genom att åka kollektivt

Du sparar pengar genom att ta bussen till jobbet istället för bilen. Varje gång du kör, betalar du inte bara bensinkostnaden utan även slitage- och underhållskostnader för bilen. Om du dessutom har månads- eller årskort så blir bussresorna ännu billigare!

Mina sidor är vår populära e-tjänst. Här får du 10 % rabatt eller extra värde när du laddar/köper ditt resekort. Du kan även spärra ditt kort om du skulle råka tappa det.
Du kan kostnadsfritt bli medlem här.

Här kan du räkna ut vad din bil kostar per månad

Du får mer tid över till annat

Det är oerhört bekvämt att åka kollektivt. Bussen eller tåget är alltid uppvärmt när du stiger in i den och du slipper skotta snö, skrapa rutor och leta efter parkeringsplatser. Du behöver inte över huvud taget koncentrera dig på trafiken utanför, utan kan njuta av att luta huvudet tillbaka och slumra en stund, slösurfa, läsa eller arbeta.

Sök din bästa resa i vår reseplanerare här!

 

Hälsa  Symbol av ett grönt hjärta

Om du åker kollektivt så rör du mer på dig

Kollektivtrafiken bidrar till många människors vardagsmotion genom att stimulera människor att regelbundet gå eller cykla till stationen eller hållplatsen. Motionen blir ett naturligt inslag i vardagen som minskar risken för övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancersjukdomar och ledbesvär. I Sverige cyklar kollektivtrafikresenärer dubbelt så mycket, och går tre gånger så mycket som bilister.

Källa: Svensk kollektivtrafik

Du är tryggare i en buss än i en bil

Risken att råka ut för en olycka i trafiken är ungefär dubbelt så stor för bilister än för en bussresenär och 22 gånger större för mc-förare och mopedister och 46 gånger större för cyklister om man räknar in riskerna i fordonen och när man går eller cyklar till stationen.

Källa: Svensk kollektivtrafik

 

Socialt  Illustration av fem personer, två större (vuxna) och tre mindre (barn)

Våra barns framtid

Barn gör inte som man säger åt dem, barn gör som man själv gör. Genom att i tidig ålder introducera kollektivtrafik för dina barn eller barn i din omgivning blir tröskeln lägre och de lär sig att söka i tidtabeller och köpa biljett. Detta betyder att när de växer upp så kommer kollektivtrafik vara det självklara valet för dem att resa på.

Ta med dina barn på en road- eller rälstripp, få Tillsammansrabatt!
Tillsammansrabatten ger alltid 25 % rabatt på totala biljettpriset när ni är två eller fler som reser tillsammans och köper gemensam enkelbiljett och 24-timmarsbiljett. Tillsammansrabatten gäller inom Kronoberg men även när du köper enkelbiljetter till angränsande län. Rabatten dras av automatiskt.

Du bidrar till en mer jämställd värld...

Kvinnor åker mer kollektivt än män. Av alla kvinnor åker 30 % kollektivtrafik, samma siffra för männen är 23 %*. Kollektivtrafiken gör det möjligt för alla att röra sig friare, att kunna ta sig till arbete och fritidsaktiviteter. Oavsett vilken könstillhörighet du har så bidrar du till ett mer jämställt samhälle om du åker buss och tåg.

Källa: Kollektivtrafiksbarometern

...och ett mer jämlikt samhälle

Kollektivtrafiken är ett medel för att skapa grundläggande möjligheter för alla människor att mötas, handla och arbeta på jämlika villkor oavsett var man bor.
Idag har vi 74 buss- och tåglinjer och 3 300 hållplatser runt om i länet.

Här kan du se hur våra linjenät för buss och tåg sträcker sig.

Närtrafik - för dig som har lite långt till buss eller tåg

För dig som gärna åker kollektivt men som har långt till närmaste hållplats finns något som heter Närtrafik. I dagsläget finns Närtrafiken i Lessebo kommun, Växjö kommun, Uppvidinge kommun, Alvesta kommun, Ljungby kommun och Tingsryds kommun. 

Här kan du läsa mer om Närtrafiken

 

Närbild på en flicka med mörkt hår och bruna ögon. Ovanpå bilden står citatet "om man åker buss släpper det inte ut lika mycket avgaser" - Farah, 8 år

Tillsammans. Till en hållbar framtid.

Frågor eller funderingar

Välkommen att kontakta vårt kundcenter

Symbol pratbubbla med ett frågetecken i

Symbol av ett kuvert

Symbol av en telefonlur

x