en bild som passar till innehållet i artikeln

Vissa saker är bättre tillsammans

Publicerad den 24-05-28

Res 2 för 1 i sommar

I sommar kan du bjuda med vem du vill kostnadsfritt när du reser med periodbiljett. Erbjudandet gäller 30-dagarsbiljett, Flex 10/30 biljett och 365-dagarsbiljett under perioden 15 juni - 15 augusti.

Gäller endast på resor inom Kronobergs län och ej på SJ Regional. 
Gäller inte Fritidsbiljetten, sommarlovskortet eller Senior 80+. 

Utforska Kronoberg tillsammans

Att resa med oss, det är att resa hållbart och samtidigt kunna utforska Kronoberg. Genom att resa med någon, oavsett om det är en vän, en familjemedlem eller en kollega, får ni uppleva allt detta tillsammans, dela ögonblicken och skapa minnen.

Här har vi samlat ett gäng härliga restips du kan göra med buss eller tåg. Sök din resa i reseappen eller i reseplaneraren

Alvesta station

Den klassiska knutpunkten där södra stambanan och kust-till-kust-banan korsas. Hit kan du resa med både buss och tåg. Ta en tur med stadsbuss linje 1 i Alvesta (kostnadsfritt) och utforska södra Sveriges mittpunkt.  

Glasriket

Med tåg och linje 220 eller linje 218 och 220 reser du till det småländska Glasriket i Kosta. Du kan även resa vidare mot Skruv och till fots upptäcka Utvandrarleden. 

Hopptornet Evedal

Med linje 7 reser du till en av Växjös största och mest populära badplats, där det även finns ett hopptorn samt stora gräsytor för bad- och picknickhäng. 

Huseby bruk

Med linje 123 kan du enkelt ta en dagstur fram och tillbaka för ett besök till Huseby bruk. Ta en promenad i parken eller ta en titt i det gamla järnbruket. 

Korrö 

Med linje 215 eller 240 kan du göra en dagsutflykt till fantastiska Korrö. Vandra i naturreservatet, cykla på de småländska byvägarna eller paddla kanot i Ronnebyån. 

Kronobergs slottsruin

Med linje 1 kan du resa till en härlig natur där du kan ta en promenad vid slottsruinen eller runt Hissö.

Linnés Råshult

Med linje 123 samt Krösatåg och linje 123 tar du dig till Carl von Linnés födelseort, även Sveriges tionde kulturreservat. 

Sagomuseet 

Med linje 145 reser du till Sagobygden i Ljungby och när du reser tillbaka hem, så kommer du förutom en upplevelse att ha med dig en berättelse hem. 

Smålands museum, Sveriges glasmuseum, Utvandrarnas hus. 

Res in till Växjö, mitt i stadskärnan på stationens södra sida finns museet. Här får du ditt lystmäte i glas och glasets historia. Vid sidan om de permanenta utställningarna finns tillfällga utställningar om enskilda konstnärer eller glasbruk. 

Teleborgs slott och Ekotemplet 

Med linje 5 kan du göra två besök i ett, ta en tur förbi Teleborgs slott och Vattentornet Ekotemplet

Att resa tillsammans

När ni reser tillsammans på periodbiljett* i sommar sparar ni inte bara på miljön utan även för plånboken. 

Sträcka (tur och retur)

30-dagarsbiljett res 2 för 1,

pris per dag

Enkelbiljett/person
Växjö - Alvesta 29 kr 52 kr
Ljungby - Växjö 38 kr 90 kr
Hovmantorp - Älmhult 45 kr 146 kr
Strömsnäsbruk - Markaryd 23 kr 42 kr
Väckelsång - Växjö 33 kr 64 kr
Lammhult - Växjö 35 kr 76 kr
Växjö stad 21 kr 32 kr

 

Prisexempel 1: 

För en 30-dagarsbiljett Växjö - Alvesta är priset 859 kr, vilket betyder för ca 29 kr/dag kan du och en vän resa tillsammans. Ordinarie pris för enkelbiljett för denna sträcka är 52 kr/person. 

Prisexempel 2: 

För en 30-dagarsbiljett i Växjö stadstrafik är priset 639 kr, vilket betyder för ca 21 kr/dag kan du och din storasyster resa tillsammans. Ordinare pris för enkelbiljett för denna sträcka är 32 kr/person.

Prisexempel 3:

För en 30-dagarsbiljett sträckan Hovmantorp - Älmhult är priset 1 360 kr, vilket betyder för ca 45 kr/dag kan du och din morfar resa tillsammans. Ordinarie pris för enkelbiljett för denna sträcka är 146 kr/person. 

*gäller 30-dagarsbiljett, Flex 10/30 och 365-dagarsbiljett under perioden 15 juni-15 augusti. 

Vem vill du bjuda med i sommar?

Skicka en hälsning till din kompis, morfar, granne, kusin kollega, ja vem som helst som du vill utforska Kronoberg med i sommar. 

Tryck på någon av bilderna nedan för att spara ner i din bildmapp och skicka till någon som du vill resa tillsammans med.