Bra att veta
Vi vill gärna hjälpa dig att få en bra reseupplevelse med oss. Här har vi samlat de vanligaste funderingarna som våra resenärer har. För fullständiga resevillkor läs mer här »
Goda råd för en trevlig bussresa
- Visa tydligt att du vill åka med.
- Ta fram resekort, reseapp, biljett eller betalkort medan du väntar.
- Vill du betala för Barn/Ungdom tala om det för föraren.
- Fortsätt in i bussen så att fler passagerare kan komma med.
- Låt äldre och rörelsehindrade få sittplats i bussen.
- Använd säkerhetsbälte när du reser med regionbuss, för din och dina medresenärers säkerhet.
- Behåll din biljett/resekort under hela resan.
- Signalera i god tid att du vill stiga av genom att trycka på stoppknappen.
- Låt gärna barn gå av först.
Bra att veta A - Ö
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
A
B
Barn 0-6 år
Barn mellan 0-6 år reser kostnadsfritt i sällskap med betalande resenär. Barn utan sällskap betalar barn/ungdomsbiljett.
Barnvagn
Du får ta med en barnvagn kostnadsfritt ombord, i mån av plats.
Barnvagn som inte används för transport av barn kostar motsvarande en enkelbiljett för ungdom. Detta gäller både på buss och tåg.
C
Cirkatid
Alla avgångstider som är på hållplatser som inte är reglerhållplatser är cirkatider. Cirkatid betyder att bussen kan vara fem minuter tidig eller fem minuter sen till en busshållplats.
Att dessa hållplatser har cirkatider beror på att det kan ta längre eller kortare tid att köra till hållplatsen, beroende på antal resenärer samt trafik.
De flesta hållplatser har cirkatider, men vissa hållplatser längs en linje har fasta hålltider, de kallas reglerhållplats. Läs mer om Reglerhållplats under R.
Cykel
2020-10-01- Tillsvidare Kostnadsfritt att ta med sig cykel vid resor i Kronobergs län
Vid resor med länstrafiken inom Kronobergs län är det tills vidare kostnadsfritt att ta med sig cykel för betalande resenär i mån av plats. Beslutet är en tillfällig regeländring som gäller tills vidare.
Du får inte ta med cykel ombord på stadsbussen, ersättningsbussar vid trafikstörning eller när trafiken körs av taxi samt på linje 240/840 som körs av Blekingetrafiken.
Cyklar ska placeras i särskilt markerat område och förankras med särskild fastsättningsanordning om sådan finns.
Små barncyklar utan cykelkedja, hopfällbar cykel, hopfällbar elscooter/elsparkcykel/kickbike med eller utan sadel samt mikrobike räknas som handbagage och får tas med utan kostnad (även i vanliga fall) förutsatt att de är maximalt hopfällda under Resan.
Buss
Cykel får inte tas med på stadsbuss, när trafik körs av taxi eller på linje 240/840 som körs av Blekingetrafiken.
Cykel får tas med på regionbussar i mån av plats.
Du får ta med dig ståhjuling, exempelvis Segway, samt elscooter/elsparkcykel/kickbike om den går att fällas ihop.
För länsgränsöverskridande resor får cykel får medföras kostnadsfritt i Skåne, Halland, Blekinge. I Kalmar län betalar man en biljett motsvarande barn/ungdom för att medföra cykel.
Tåg
I mån av plats får du ta med 1 vanlig cykel (gäller även elcykel), elscooter/elsparkcykel/kickbike eller ståhjuling (exempelvis Segway) på Öresundståg, Pågatåg samt Krösatåg.
I mån av plats får du ta med 1 tandemcykel på Öresundståg och Pågatåg mot uppvisande av 2 stycken giltiga cykeltillägg. På Krösatåg kan inte tandemcykel medföras.
På Öresundstågen mellan stationerna Malmö Hyllie och Tårnby (Danmark) får även varucykel, trehjulig vuxencykel samt cykelkärror medtagas i mån av plats. På övriga tågsträckor kan varucykel, trehjulig vuxencykel och cykelkärror inte tas med.
Cyklar ska placeras i särskilt markerat utrymme och förankras med särskild fastsättningsanordning om sådan finns.
D
E
Enkelbiljettens giltighet
Res så mycket du vill på betald sträcka under din biljetts giltighetstid.
Det går bra att göra uppehåll under resan, och sedan fortsätta - eller åka tillbaka hem om du bara ska göra ett kortare ärende.
Elsparkcykel
Du får ta med dig en elsparkcykel ombord på bussen eller tåget om den går att fälla ihop. Du ska ha cykeln ihopfälld när du reser.
F
Färdbevis
Ett färdbevis är en biljett eller en kallelse till sjuk- eller tandvård.
Du ansvarar själv för att du har rätt och giltigt färdbevis när du reser med bussen eller tåget.
Förtäring ombord
Mat och dryck får tas med och ätas/drickas så att du inte stör andra resenärer eller skadar länstrafikens eller medresenärers egendom, exempelvis smutsar ner. Om du gör det måste du stå för skadan.
Alkoholhaltiga drycker får inte drickas på bussar, i tåg, i vänthallar eller vid väderskydd.
G
H
Handbagage
Du får ta med väska eller föremål av skälig storlek som du lätt kan bäras av och på bussen eller tåget. Handbagage ska förvaras under stol, i knäet, på bagagehylla eller anvisad plats. Handbagage får inte placeras på sittplatser eller så att utrymningsvägar blockeras. Av säkerhetsskäl får tyngre handbagage, eller handbagage som sticker ut från hyllan, inte placeras på hatthylla.
Cykel kan vara handbagage, se rubrik Cykel.
Hittegods
Här finner du information om Hittegods.
I
Inspektionskvitto
Inspektionskvitto visar vilken/vilka produkter du har på ditt Resekort.
Du kan skriva ut ett inspektionskvitto hos några av våra återförsäljare, på Kundcenter i Växjö station, i biljettautomat eller på bussen.
Har du en biljett på ett resekort måste du ha ett giltigt inspektionskvitto om du ska resa med tåg.
Interrail
Interrailkort gäller ombord på Öresundståg och Krösatågen men inte i annan trafik i Kronobergs län.
J
K
Komplettera periodbiljett med enkelbiljett vid längre resa
Vill du resa utanför din periodbiljetts giltighetsområde?
Köp enkelbiljett från och med nästa zon på sträckan i resriktningen. Ska du resa i motsatt riktning köper du enkelbiljett till och med sista zonen innan giltigheten på periodbiljetten.
Kombinerat resande med periodbiljetter
Det är tillåtet att kombinera två eller flera aktiva periodbiljetter för en sammanhängande resa.
Kundkassa
Kundkassan är ett betalmedel som kan användas för att köpa biljetter.
Du kan fylla på kundkassa på via Mitt konto, reseappen, biljettautomat, Kundcenter, återförsäljare samt ombord på bussen.
Du kan ha max 3 000 kronor i din kundkassa. Har du en registrerad reseapp och är medlem på Mitt konto och har registrerade resekort så använder alla korten och reseappen samma kundkassa.
L
M
Mobiltelefon och mediaspelare
Ombord på bussen och tåget får du får använda mobiltelefon, mediaspelare, radio, musikspelare, musikinstrument, datorer och dylikt om du inte stör förare, ombordpersonal eller medresenärer.
N
Nattstopp
Du som resenär har möjligheten att ensam stiga av mellan två ordinarie hållplatser.
Du ber om “nattstopp” hos föraren senast vid hållplatsen innan, men allra helst direkt vid påstigning.
Du stiger av via den främre dörren och bara en person får stiga av.
Nattstopp gäller mellan 21.00-04.00 i både stads- och regiontrafik. Föraren avgör och stannar där det är trafiksäkert att stanna.
O
P
Q
R
Realtid
När bussen börjat köra från starthållplats så ändras tidtabellen från att vara fast/cirkatider till att köra i realtid.
I reseappen och i reseplaneraren kan du se var bussen befinner sig och när den beräknas komma till din hållplats.
Om inga större förseningar sker ska realtiden stämma med tidtabellen, men kan variera inom cirkatiden.
Reglerhållplatser
Utmed varje busslinje så finns så kallade Reglerhållplatser. Vid dessa ska bussföraren reglera sin körning. Exempelvis om föraren ligger före tidtabell så ska bussen vänta in vid reglerhållplatsen.
I vår reseapp "Länstrafiken Kronoberg" kan du följa din tur i realtid, där ser du när din buss beräknas vara framme vid din hållplats.
Reseappen
Du får alltid bäst pris om du köper din biljett i reseappen.
I reseappen kan du köpa enkel- och periodbiljetter.
I reseappen kan du även söka din resa, se var bussen befinner sig i realtid, hitta närmaste busshållplats och läsa tidtabeller.
Resekort
Resekort är ett plastkort som du kan ha enkel- eller periodbiljetter på. Kortet är opersonliga.
Du kan även välja att fylla på ditt resekort med kundkassa och använda den för att köpa biljett.
Resekortet är ditt färdbevis och du måste ha det med dig under hela resan.
Rullstol och rullator
I mån av plats får du kostnadsfritt ta med rullstol, rullator och annat likvärdigt förflyttningshjälpmedel. Hjälpmedlet får max vara 70 cm brett, 120 cm långt och väger maximalt 300 kg inklusive resenär. Elrullstol med styre (elscooter) får du endast ta med på tåg.
Under resan får du sitta i din rullstol. Rullstolen ska stå på en särskild plats och vara låst med broms. På buss med särskilt ryggstöd ska rullstolen vara vänd med ryggen mot det håll bussen kör. Om du kan spänna fast din rullstol, rullator eller andra förflyttningshjälpmedel ska du göra det.
Du är ansvarig för att hjälpmedlet är godkänt för transport och har fästpunkter. På rullstolen ska fästpunkterna vara utmärkta alternativt ska instruktionsbok som beskriver hur rullstolen ska fästas medföras. Personal ansvarar för fastsättning.
Rullstol som inte uppfyller kraven enligt texten ovan får tas med som bagage i bussens bagageutrymme.
Rökning
Det är förbjudet att röka på bussen, i tåget. Du får inte heller röka i lokaler, väderskydd, perronger eller andra utrymmen inomhus, utomhus. Gäller även e-cigarett.
S
Sällskapsdjur
Om det inte stör andra resenärer så får du ta med två hundar eller andra sällskapsdjur utan extra kostnad när du reser. Djuret ska resa i avsett, särskilt område alternativt enligt personalens anvisningar. Sällskapsdjuret måste vara kopplad under hela resa, får inte placeras på sittplats.
Du ansvar för sällskapsdjuret och kan bli avvisad eller inte får resa med om djuret anses vara störande av annan resenär eller personal.
Ledarhund samt servicehund för personlig hjälp åt resande får tas med utan kostnad och resa med resenär på valfri plats i fordonet.
Vid resa med sällskapsdjur över Öresund se resevillkor punkt 6.30.
Sjukresa med buss och tåg
Buss
När du reser till ditt vårdbesök visar du upp din kallelse för föraren, när du reser hem visar du upp ditt besökskvitto. Då reser du utan kostnad.
Har du ingen kallelse eller besökskvitto får du köpa biljett och sedan skicka in biljett/besökskvitto till Serviceresor för att få ersättning.
SMS-kallelse till tandvården är giltig som kallelse.
Tåg
Om du åker tåg måste du alltid köpa biljett. Du måste köpa biljett innan du stiger ombord. Skicka sedan din biljett till Serviceresor för att få ersättning.
Resa över länsgräns
Om du har remiss till vårdinrättning i annat län och ska resa med buss eller tåg, måste du lösa biljett för hela resan. Sedan skickar du in biljetten till Serviceresor för att få ersättning.
Biljetter och besökskvitton skickas till:
Region Kronoberg, Serviceresor, 351 88 Växjö
Följeslagare vid sjukresor
Om vårdtagarens ålder eller medicinska tillstånd motiverar att någon följer med på resan, lämnas ersättning för följeslagarens kostnader för resan enligt vad som gäller för vårdtagaren, men utan avdrag för egenavgift. Vårdgivaren bedömer om det är medicinskt motiverat med följeslagare.
Intyg från vårdgivare vid behov av följeslagare krävs inte:
- för barn t o m utgången av det år barnet fyller 19 år
- för patienter över 85 år
Skolkort
Skolkortet är personligt och är endast giltigt med innehavarens namn på kortets baksida
samt giltig id-handling.
Skolkort gäller normalt för ett läsår, men förekommer även med kortare giltighetstid för t.ex. praktikperioder och sommarskola. Exakt datum anges på kortets försäljningskvitto/inspektionskvitto.
Skolkortet gäller även under höst, sport-, påsklov och enstaka lovdagar. Kortet gäller inte under jullovet eller under helgdagar som infaller måndag - fredag. Skolkortet gäller inte på helger eller kl 00.00-04.00
Som ett komplement till skolkortet finns Fritidsbiljetten.
Självservicekanal
En självservicekanal är en kanal där du köper din biljett själv. Våra självservicekanaler är reseappen, Mitt konto och biljettautomat. Du får alltid bäst pris när du köper biljett i en av våra självservicekanaler.
Student
Alla studenter får 25 % rabatt på 30-dagarsbiljetten.
30-dagarsbiljett student »
Säkerhet och trygghet
Säkerhet i buss
I varje buss finns säkerhetsutrustning i form av brandsläckare, första förbandslåda, möjlighet att skapa nödutgång med hjälp av hammare, takluckor kan vara nödutgångar, dörrar går att öppna manuellt vid olyckshändelse.
I de fordon där säkerhetsbälte finns ska dessa användas för din och dina medresenärers säkerhet.
Säkerhet i tåg
I varje tågset finns säkerhetsutrustning i form av brandsläckare och utrustning för evakuering.
Säkerhetsbälte I de fordon där säkerhetsbälte finns ska dessa användas för din och dina medresenärers säkerhet.
T
Tillsammansrabatt
Tillsammansrabatten ger alltid 25 % rabatt på totala biljettpriset när ni är två eller fler som reser tillsammans och köper gemensam enkelbiljett och 24-timmarsbiljett. Tillsammansrabatten gäller inom Kronoberg men även när du köper enkelbiljetter till angränsande län. Rabatten dras av automatiskt.
Tilläggsavgift
Om du saknar biljett, eller har ogiltig biljett, får du betala den saknade/ogiltiga biljetten samt en tilläggsavgift på 1200 kr vid kontroll.
Tyst kupé
Tysta kupéer finns på tågen.
Här gäller följande regler:
- mobil ska vara avstängd eller i ljudlöst läge,
- samtal ska inte föras i tyst kupé
- musikspelare, dator och andra mediaspelare ska användas med hörlurar så att ljud inte läcker till omgivningen.
-Väljer du att resa med barn i tyst kupé, är det ditt ansvar att barnen visar hänsyn.
U
V
W
X
Y
Z
Å
Åldersgräns
I Kronobergs län reser du som barn/ungdom till den dagen du fyller 20 år. Vid tveksamhet om ålder ska du kunna visa upp legitimation.
Danmark
För resor över Öresundsbron till exempelvis Köpenhamn eller Kastrup gäller en annan åldersgräns än i Sverige. I Danmark räknas du som vuxen den dagen du fyllt 16 år och behöver därför en vuxenbiljett mellan Malmö – Köpenhamn.
Återbetalning eller uppdatering av resekort
Beroende på vilken biljett du har gäller olika regler för återbetalning.
Återbetalning »
Obs! Alla tjänsterna nedan får du hjälp med på Länstrafiken Kronobergs Kundcenter.
Enkelbiljett: Återbetalas ej.
Periodbiljett: Utfärdad periodbiljett återbetalas före giltighetsperiodens start. En expeditionsavgift på 50 kronor tas ut.
Kundkassa: Återbetalning kan ske till dödsbo. Rätt till återbetalning ska kunna styrkas med dödsfallsintyg eller personbevis, återbetalningen sker då till bankkonto och mot en avgift på 50 kr.